24 November 2008 måndag

Det är tungt att stötta en deprimerad person som är ovillig, trött, lättirriterad etc. Det är också svårt att hålla distans till de känslor av pessimism och hopplöshet som lätt kan smitta av sig och som är en del av sjukdomen. Man kanske dessutom blir ensam om att hantera alla de praktiska uppgifterna med hem, barn och ekonomi.

När depressionen drabbar första gången förstår man kanske inte att ens närstående är sjuk, utan känner sig avvisad, irriterad och arg över att den anhörige verkar besvärlig, jobbig, tjatig, slö. Särskilt äldre personer kan bli påfrestande på grund av negativism, misstänksamhet, minnesrubbningar och ibland förvirring

Det mest centrala i livet blir den deprimerades brist på intresse och engagemang. Han eller hon drar sig tillbaka, lägger ett lock över allting. Depression är en sjukdom som drabbar hela människan.

Om man märker att ens närstående förändras, är lättirriterad, trött, initiativlös och drar sig undan kan detta vara viktiga signaler. Många deprimerade brukar säga om sig själva. "Jag känner inte längre igen mig själv".

Många deprimerade vill inte gå till doktorn. Det kan krävas mycket diplomati för att motivera ett läkarbesök, även om din anhörige redan varit deprimerad vid tidigare tillfällen. Försök förstå vad motståndet handlar om. Kanske känner han eller hon sig rädd eller skamsen...

Fråga alltid om du får vara med vid läkarbesöket. Som anhörig kan du ge värdefull information om hur den deprimerade fungerar i hemmet, så att doktorn kan bedöma hur vården ska skötas.

Säg aldrig till en deprimerad att han eller hon ska försöka rycka upp sig. Det är verkningslöst, eftersom den deprimerade helt enkelt inte kan det.

Anhörigas känslor av irritation och uppgivenhet är helt normala. Det är viktigt att tala med någon om dessa känslor. Ofta räcker det att prata med en god vän. Sök det stöd som passar dig.

Tips hur du kan stödja din anhörige:

* Uppmärksamma depressiva symtom.

* Motivera att söka hjälp. Ju snabbare behandling, desto effektivare resultat.

* Stötta den sjuke i att börja medicinera; och därefter i att fortsätta med medicinerna.

* Stötta den sjuke i att ta sig igenom den första perioden med eventuella biverkningar.

* Förstå - få den sjuke att förstå - att det handlar om medicinering under mycket lång tid.

* Se till att den deprimerade äter och dricker.

* Erbjud praktisk hjälp: följ med till doktorn, uträtta ärenden, handla etc.

* Undvik vardagliga förändringar, större bjudningar, resor, flyttning, gräl, skilsmässa.

* Sök stöd för egen del. Sjukvården ska ställa upp.

* Skaffa dig kunskap.

* Sprid information. Gå med i patient- eller anhörigförening.

När depressionen är över, ställ vanliga och normala krav. Var inställd på att återfall kan ske, eller att symtom tillfälligt kan förvärras.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0